Overbruggingskrediet berekenen

Een overbruggingskrediet heb je nodig als je een nieuw huis wilt kopen, terwijl je het oude huis nog niet hebt verkocht. Je hebt dan een soort tussenkrediet nodig, dit wordt een overbruggingskrediet genoemd. Een overbruggingskrediet is absoluut niet bedoeld voor consumptieve uitgaven. Het is alleen bedoeld om een bepaalde periode te overbruggen, de periode tussen de verkoop van het oude huis en de aankoop van het nieuwe huis. Alleen, hoe weet je hoeveel dit is?

Overbruggingskrediet berekenen

Je kunt een overbruggingskrediet eenvoudig berekenen. Het enige wat je moet doen is de resterende hypotheekschuld bepalen (A), en het bedrag bepalen waarvoor je het huis denkt te kunnen verkopen (B). Doe nu het eenvoudige sommetje B-A, en je hebt de overwaarde van het huis te pakken. Dan heb je de maximale overbruggingskrediet te pakken, dit kun je maximaal lenen voor de overbrugging. Als je nog spaargeld achter de hand, hebt kun je (een deel van) dit spaargeld inleggen zodat je minder hoeft te lenen bij je overbruggingskrediet. Want een overbruggingskrediet is relatief duur.


Je weet het niet exact

De looptijd van een overbruggingskrediet kun je niet direct berekenen. Er bestaat een maximale looptijd, de echte looptijd is afhankelijk van de snelheid van de verkoop van het huis. Als je het huis binnen een aantal maanden kunt verkopen, dan kun je het overbruggingskrediet ook vrij gemakkelijk en snel terugbetalen. De totale kosten van het overbruggingskrediet zijn daarom niet gemakkelijk van tevoren te bepalen. Het is namelijk zeer afhankelijk van de looptijd. Je kunt natuurlijk wel een schatting maken. Zijn er al potentiële kopers? Zijn er eventueel andere geïnteresseerden? Als je dit hebt bepaald, kun je een grove schatting maken van de kosten van het overbruggingskrediet. Maar dit blijft een schatting. Je weet van tevoren dus nooit direct wat je zult moeten betalen, iets dat bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening anders is.

Een overbruggingskrediet wordt vaak niet maandelijks afbetaald, in tegenstelling tot andere kredieten. Je krijgt de hele rekening bij de aflossing van het krediet. Deze rekening wordt natuurlijk elke maand hoger. Een snelle verkoop van het huis is daarom financieel gezien gunstig.