Overbruggingskrediet

Wat is een overbruggingskrediet eigenlijk? Het schijnt handig te zijn als je een huis wil verkopen terwijl je al een nieuwe op het oog hebt, maar waarom gebruiken mensen het, wat kost het en wat zijn de voor en nadelen? Wat is de betekenis precies, wat is de definitie van een overbruggingskrediet? We bespreken deze zaken in dit artikel uitgebreid.

Wat is een overbruggingskrediet

Er is geen officiële betekenis of definitie. We kunnen het wel omschrijven. Het heeft alles te maken met huizen. Als je een niet volledig afbetaalde hypotheek hebt op een huis, terwijl je toch wilt verhuizen, kan er een probleem ontstaan. Je kunt namelijk een nieuw huis zien, en naar dit nieuwe huis willen verhuizen. Nu is dit voor de gemiddelde miljonair niet zo’n probleem, hij koopt het huis. Mensen die minder geld te besteden hebben, nemen echter een hypotheek. Als je al een hypotheek op je oude huis hebt, is het zeer lastig om een extra hypotheek te krijgen. Hiervoor is de overbruggingshypotheek, of het overbruggingskrediet, bedoeld. Het is een krediet om de periode te overbruggen die tussen de verkoop van het oude huis en de aankoop van het nieuwe huis zit.


Problemen bij een overbruggingskrediet

Alleen, er kunnen problemen ontstaan. Bijvoorbeeld in deze tijden van economische recessie, de huizenmarkt zit op slot. En er zijn nog meer redenen te bedenken waarbij het oude huis niet verkocht raakt. En het overbruggingskrediet is maar voor een bepaalde periode. Je zult het overbruggingskrediet daarom moeten verlengen. Dit kost alleen wel veel geld. Overigens, de afbetalingen van een overbruggingskrediet zijn niet maandelijks, net als bij een normaal krediet. Je betaald de rente en de afbetalingen van het hele krediet pas als het oude huis is verkocht, en het geld daarmee gebruikt is voor de hypotheek van het nieuwe huis. Daarom kan het wel makkelijk zijn om het overbruggingskrediet te verlengen (voor bijvoorbeeld nog 12 maanden), de kosten komen echter achteraf. Om vervelende verrassingen te voorkomen kun je dan ook maar beter de looptijd van het overbruggingskrediet goed afstemmen op een redelijke termijn voor de verkoop van het oude huis.

Er zijn verschillende mogelijkheden ten behoeve van het beheren van je krediet via de computer. Let er wel op dat je een malware scanner hebt geïnstalleerd.